Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Z pomidorów ścinamy górę. Łyżką wydrążamy ze środka część miąższu z pestkami (ostrożnie, żeby nie naruszyć skórki) – zostawiamy tylko jędrną, zewnętrzną część pomidora. Wydrążone części nie będą więcej używane, można wykorzystać później np. do sosu lub zupy.
Kaszę jęczmienną wrzucamy do wrzącego bulionu (przygotowanego z 1 litra wody) i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.
Kaszę mieszamy ze startym serem, pietruszką i drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Farszem napełniamy wydrążone pomidory. Przykrywamy odciętymi wcześniej “czapeczkami”.
Formę żaroodporną smarujemy oliwą z oliwek. Układamy w niej pomidory. Zapiekamy około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Podajemy na gorąco.